Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Žilogriz u zasadu trešnje (Capnodis tenebrionis)
Žilogriz u zasadu trešnje (Capnodis tenebrionis)

Na području delovanja RC Negotin, lokalitet Miloševo, zasadi trešanja se nalaze u fazi završen rast mladara; lišće je još uvek zeleno (BBCH 91).

Vizuelnim pregledom zasada trešnje registrovano je prisustvo imaga žilogriza (Capnodis tenebrionis) na granama voćaka u niskom procentu napada.

Žilogriz je izuzetno opasna štetočina koja napada uglavnom koštičavo voće, najviše trešnju i višnju, kao i kajsiju, breskvu, šljivu i badem.

Ovaj insekt pripada grupi tvrdokrilaca, crne boje je, bez sjaja. Jaja su mlečno-bela i ovalna (1-1,5mm). Larva je topuznog oblika, bez nogu i bledo-žute boje. Prezimljava kao imago ili kao larva, plitko u zemlji ili ispod lišća. Sa listanjem koštičavog voća prelazi na njih gde se hrani listovima i lisnim peteljkama. Nakon parenja ženka polaže jaja na donji deo stabla ili na zemljište oko stabla. Nakon piljenja, larve se ubušuju u zoni korenovog vrata i korena.

Usled napada žilogriza dolazi do smanjenja lisne površine (sitniji listići), formirani plodovi su sitniji,stabla se postepeno suše i na kraju propadaju.

Ovoj štetočini za razvoj odgovaraju uslovi povišenih temperatura vazduha i manjak padavina.

U poslednjih nekoliko godina, zbog pojave napuštenih zasada koštičavog voća (uglavnom višanja) i zbog povoljnih klimatskih uslova, ova štetočina se umnožila na našem području i pričinjava značajne štete, pogotovo u zasadima gde se ne sprovode redovne mere nege. 

U cilju zaštite zasada koštičavog voća od žilogriza, proizvođačima se preporučuje da pravovremeno primene skup mehaničkih, agrotehničkih i hemijskih mera borbe:

 -Ne podizati nove zasade na parceli na kojoj je iskrčen voćnjak najmanje 3-5 godina

 -Češća površinska obrada i navodnjavanje zemljišta utiče na smanjenje broja ubušenih larvi

 -Mehaničko sakupljanje odraslih jedinki

 -Prekrivanje zemljišta oko stabla PVC folijom u cilju sprečavanja polaganja jaja

 -Uklanjanje i spaljivanje zaraženih stabala

 -Pri podizanju novih zasada izvršiti tretiranje iskopanih jama zemljišnim insekticidom

 -Za sadnju koristiti nezaraženi sadni material.

 

Fotografija - odrasla jedinka žilogriza

žilogriz

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.