Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Rđa kupine
Rđa kupine

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledom zasada kupine uočeni su simptomi žute rđe lista i izdanaka kupine (Kuehneola uredinis).

Ovaj patogen najveće štete prouzrokuje na oseljivim sortama kupine, sortama bez bodlji poput Thornfree.

Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i lišću, a ređe se mogu naći na lisnim drškama i plodovima. Rđa kupine se javlja u drugom delu vegetacije. Krajem vegetacije na naličju lista rodnih lastara pojavljuju se sitni, žuti uredosorusi. Ponekad su tako brojni da potpuno prekriju naličje lista u vidu žute brašnaste prevlake. Kod jačih zaraza izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se.

Patogen prezimljava u zaraženim izdancima ili u opalom lišću. Razvoju bolesti pogoduje vlažno i toplo vreme. U toku vegetacije parazit može imati više ciklusa sekundarnih zaraza.

U cilju suzbijanja ovog patogena najbitnije su preventivne mere koje podrazumevaju orezivanje i uništavanje obolelih izdanaka, zatim sakupljanje i zaoravanje obolelog lišća kao i prihrana đubrivima. Prilikom sadnje kupine treba obabrati sorte koje su otporne prema ovoj bolesti.

Comments

There are no comments yet for this post.