Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma
Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma

Na području delovanja RC Kraljevo usevi ozime pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama razvića i sazrevanja plodova.

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice i ječma registrovano je prisustvo simptoma šturosti klasa- fuzarioze (Fusarium graminearum). 

U usevima pšenice uočeni su simptomi na do 9% biljaka, na kojima je zahvaćeno do 10% površine klasa, dok je u usevima ječma uočeno prisustvo simptoma na do 13% biljaka na kojima je zahvaćeno do 25% površine klasa.

 

 

velika slika                            velika slika

Do infekcije ovim patogenom dolazi u fazama cvetanja pšenice i ječma. Za ostvarenje infekcije ovim patogenom je potrebno vlažno i kišovito vreme u periodu cvetanja. U usevima u kojima hemijske mere zaštite nisu blagovremeno sprovedene cvetovi predstavljaju „ulazna vrata“ za prodor ove fitopatogene gljive.  Nakon ostvarene infekcije, vlažno i toplo vreme pogoduje razvoju i širenju ovog patogena.

Na zaraženim biljkama prvi simptomi se uočavaju na klasićima koji gube normalnu zelenu boju i postaju bledi i žućkasti. Ova bolest može zahvatiti pojedinačne klasiće, delove klasa ili čitav klas. Zaražena zrna su nenalivena, štura i lošeg kvaliteta, što za posledicu ima i smanjenje prinosa.

Takođe, zaražena zrna mogu da sadrže mikotoksine koji su veoma štetni za ishranu ljudi i životinja.

Sada više ne postoje mere koje mogu zaustaviti razvoj bolesti. Preporuka je da se prilikom žetve podese kombajni tako da se izbace štura zrna.

 

Comments

There are no comments yet for this post.