Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita ozimih useva od štetnih insekata  

Preporuke: Zaštita ozimih useva od štetnih insekata

Open

Naslov preporuke

Zaštita ozimih useva od štetnih insekata 

Tekst

Na području delovanja RC Kikinda na većem delu parcela setva ozimih useva je u toku. Na manjem delu parcela gde su usevi posejani tokom prve dekade oktobra meseca usevi se nalaze u fenofazi klijanja do fenofaze razvoja dva lista (BBCH 09-12).
 
velika slika 
velika slika                              velika slika
 
Vizuelnim pregledom ozimih useva, na izniklim biljkama pšenice registrovano je prisustvo krilatih formi lisnih vašiju (Aphididae) na do 5% biljaka kao i imaga cikade (Psammotettix alienus) na do 15% biljaka.
 
 
 
 
Tokom oktobra meseca suvo i toplo vreme sa temperaturama od 20-25 °C izuzetno su pogodovale razvoju i naseljavanju pomenutih štetočina na novoposejane parcele pod strnim žitima. Pored direktnih šteta koje izazivaju hraneći se sisanjem biljnih sokova štetočine su mnogo značajnije kao prenosioci raznih fitopatogenih virusa. Ukoliko se zaraza fitopatogenim virusima ostvari u početnim fazama razvoja biljaka štete mogu biti veoma velike. 
 
U narednom periodu se i dalje prognoziraju temperature oko 15-20°C koje će doprineti daljem razvoju i povećanju aktivnosti štetočina u usevima pšenice i ječma.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se tokom nicanja useva pšenice i ječma preporučuju redovni pregledi na prisustvo štetočina. Ukoliko se u početnim fazama razvoja ozimih strnina uoči prisustvo vaši na više od 10% biljaka ili 5 cikada po metru kvadratnom, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:
 
  1. Decis 2,5 EC; Polux; Konfuzija (deltametrin) u količini 0,2-0,3l/ ha ili Plures u količini 500-650 ml/ha         
  2. Decis expert (deltametrin) u količini 0,075l/ha

Podsećamo poljoprivredne proizvođače na povećanu brojnost poljskih glodara jer se u ovom periodu očekuje njihovo naseljavanje na novoposejane useve pšenice i ječma pa se nakon nicanja useva preporučuju redovni pregledi na prisustvo aktivnih rupa i primena registrovanih rodenticida po potrebi.

Prisustvo aktivnih rupa poljskih glodara na novoposejanim usevima pšenice i ječma
 
 
velika slika                               velika slika

Region

Kikinda 

Štetni organizmi

Cikade (cicadellidae); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae) 

Usev/zasad

Pšenica; Ječam 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 26.10.2023 9:23  by Melita Dejanović 
Last modified at 26.10.2023 10:10  by Milena Marčić