Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Bakterioze iz roda Pseudomonas na koštičavom i jabučastom voću
Bakterioze iz roda Pseudomonas na koštičavom i jabučastom voću

Pseudomonas syringe pv. syringe je bakterija prouzrokovač rak-rana i bakterioznog izumiranja voća. Ova bakterija je polifag, što znači da je patogen velikog broja gajenih drvenastih biljaka. Simptomi koje prouzrokuje taj patogen javljaju se na svim biljnim delovima u vidu uvenuća, sušenja lista, pojave nekrotičnih površina i pucanje kore na grančicama, granama i deblu. Razvojem bolesti, rane se međusobno spajaju i dovode do izumiranja čitavih stabala.

Ovaj patogen se najčešće prenosti prilikom rezidbe, te bi se sa ciljem zaštite voća trebalo dezinfikovati alat, kao i rane nastale nakon odstranjivanja delova voćaka. Takođe, infekcija ovim patogenom može da se ostvari i preko cvetova ili povreda koje mogu biti od insekata, grada ili drugih mehaničkih faktora.

Pseudomonas syringe pv. syringe je veoma aktivan i na temperaturama oko 0°C, zato je rezidbu bolje izvesti u periodu pred početak vegetacije nego u novembru i decembru, jer su biljke dodatno osetljive na niskim temperaturama. Veoma često su prisutne združene infekcije sa različitim patogenima, a  naročito sa gljivom prouzrokovačem rak rana i sušenja voćaka (Cytospora cincta).

Kajsija je voćna vrsta koja je veoma osetljiva na infekcije ovim patogenom naročito u periodu cvetanja. Nakon zaraze oučava se naglo svenuće čitavih grana usled opstrukcije kambijuma tj. protoka vode i hranivih materija. Na poprečnom preseku grana oučavaju se nekrotične površine. Slični simptomi zaraze prisutni su i kod ostalih koštičavih voćnih vrsta (šljiva, trešnja, breskva).

Na kruškama su simptomi zaraze izraženi na cvetovima u vidu paleži. Bakterija prodire kroz pupoljak i dolazi do grančice ne šireći se dalje kroz grane, što je i osnovna razlika između Pseudomonas syringe pv. syringe i  Erwinia amylowora kod koje se patogen širi dublje u tkivo grančica i grana. Na granama se usled prisustva patogena Pseudomonas syringe pv. syringe javljaju promene u vidu pucanja kore i dolazi do stvaranja nekrotičnih površina koje se vremenom spajaju i dovode do propadanja čitavih stabala. Na jabukama su prisutni simptomi zaraze u vidu rak rana, dok simptom u vidu paleži cveta do sada nije uočen.

Mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja širenja prouzrokovača rak-rana i bakterioznog izumiranja voća su kombinacija hemijskih (tretman preparatima na bazi bakra), mehaničkih (uklanjanje zaraženih biljnih delova) i pomotehničkih mera (sadnja zdravog biljnog materijala, kvalitetna rezidba, dezinfekcija mesta preseka, optimalno đubrenje).

Comments

There are no comments yet for this post.