Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo
Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis

Na lokalitetu Suvodol jabuke se nalaze u u fenofazi zeleni listići 10 mm iznad ljušture pupoljka, većina listova otvoreno ali još uvek ne u punoj veličini (BBCH 10-15) do faze crvenih pupoljaka (BBCH 57).

 

 

 

Ovonedeljnim pregledom pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis),  sa prezimelog lišća jabuke iz voćnjaka, kod sorte Ajdared,  utvrđena je dozrelost od 24%.

 

RC Smederevo nastavlja i u narednom periodu da prati dozrelost pseudotecija navedenog patogena.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis

Na lokalitetu Suvodol jabuke se nalaze u u fenofazi zeleni listići 10 mm iznad ljušture pupoljka, većina listova otvoreno ali još uvek ne u punoj veličini (BBCH 10-15) do vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni (BBCH 55).

Ovonedeljnim pregledom prezimelog lišća jabuke tj. pseudotecija gljive Venturia inaequalis 

(prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke) registrovana je dozrelost od 12% kod sorte Ajdared.

 

RC Smederevo nastavlja i u narednom periodu da prati dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis.

Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području koje pokriva RC Smederevo usevi ozime pšenice i ječma se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u fazi od 4 razvijena lista do različitih faza bokorenja, razvijeno od 2 do 4 sekundarna stabla (BBCH 14-24).

 

U usevu ječma, registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 4% biljaka.

 

 
 

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 2% biljaka. Takođe, vizuelnim pregledima je registrovano i prisustvo simptoma rđe (Puccinia spp.)  na do 1% biljaka.

 

Hemijske mere zaštite se trenutno ne preporučuju, a RC Smederevo nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području koje pokriva RC Smederevo, na lokalitetima Selevac i Vodanj, konstatovano je da se usevi ozime pšenice i ječma, u zavisnosti od vremena setve i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja, od faze 4 lista razvijeno do faze početak bokorenja: vidljivo prvo sekundarno stablo do 2 stablo vidljivo (BBCH 21-22). 

 

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 1% biljaka.Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 2% biljaka.

Hemijske mere zaštite se trenutno ne preporučuju.   RC Smederevo će nastaviti sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Povrtna stenica (Nezara viridula)

Na teritoriji RC Smederevo, registrovano je prisustvo povrtne stenice (Nezara viridula) u gajenim usevima (paprika, paradajz, krompir) i na manjim površinama u blizini okućnica i bašta.

 

 

 

Povrtna stenica je polifagna štetočina. Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Velike štete pričinjavaju na zrelim plodovima paprike i paradajza, gde na mestima ishrane dolazi do promene boje na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus, i gube tržišnu vrednost.

 

Ova stenica polaže jaja ovalnog oblika na naličju listova. Sveže položena jaja su bele boje, a sa razvojem dobijaju crvenkastu nijansu. Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, dok larve tokom svog razvoja menjaju boju, uz prisustvo belih tačkica po telu što je karakteristično za svih pet larvenih uzrasta.

 

Tek ispilele larve se ne hrane, dok u kasnijim fazama razvoja buše biljno tkivo i ispuštaju toksine.

 

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine, ali  je sistem PIS-a u proteklih par godina sprovodio oglede u cilju suzbijanja i zadovoljavajuću efikasnost su pokazali insekticidi na bazi aktivne materije bifentrin (Talstar 10 EC) u koncentraciji 0,05%, čija karenca u usevu paradajza iznosi 7 dana. Na manjim površinama (bašte i okućnice) preporuka je da se odrasle jedinke ručno sakupljaju i da se na taj način smanjuje njihova populacija.

 

Tokom jeseni, odrasle jedinke nalaze skloništa da prezime, pa ih neretko možemo sresti i u urbanim sredinama, kućama i stanovima. U kontaktu sa ljudima, u cilju odbrane, ispuštaju nelagodan miris koji nije opasan za čoveka i ne ugrožava zdravlje ljudi.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis X

Na lokalitetu Suvodol, jabuke sorte Ajdared i Zlatni Delišes nalaze se u fenofazi cvetovi venu: većina latica opada  do faze plodovi dostigli dimenzije do 10 mm (BBCH 67-71).

 

 

 

Ovonedeljnim pregledom prezimelog lišća jabuke, utvrđeno je dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke) od 58,6% kod sorte Ajdared dok je kod sorte Zlatni Delišes dozrelost 50%.

Procenat ispražnjenosti pseudotecija iznosi 7,69% kod sorte Ajdared, a kod sorte Zlatni Delišes 3,8%.

 

RC Smederevo nastavlja i u narednom periodu da prati dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis IX

Na lokalitetu Suvodol, jabuke sorte Ajdared i Zlatni Delišes nalaze se u fenofazi puno cvetanje, najmanje 50 % cvetova otvoreno do faze cvetovi venu: većina latica opada (BBCH 65-67).

 

Ovonedeljnim pregledom prezimelog lišća jabuke i 52 pseudotecije gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke) registrovana je dozrelost od 49,5% kod saorte Ajdared dok je kod sorte Zlatni Delišes dozrelost 40,8%.

Procenat ispražnjenosti pseudotecija iznosi 3,8% kod sorte Ajdared i  1,9% kod sorte Zlatni Delišes.

 

RC Smederevo nastavlja i u narednom periodu da prati dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis VIII

Na lokalitetu Suvodol, jabuke sorte Ajdared i Zlatni Delišes nalaze se u fenofazi puno cvetanje, najmanje 50 % cvetova otvoreno (BBCH 65).

 

 

Ovonedeljnim pregledom prezimelog lišća jabuke i 50 pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke) registrovana je dozrelost od 27,8% kod sorte Ajdared dok je kod sorte Zlatni Delišes dozrelost 21,6%.

 

RC Smederevo nastavlja i u narednom periodu da prati dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis.

Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području koje pokriva RC Smederevo, na lokalitetima Miloševac, Lozovik, Ralja i Vodanj konstatovano je da se usevi ozime pšenice i ječma, u zavisnosti od vremena setve i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja, od faze bokorenja do faze prvo kolence najmanje 1cm iznad kolenca (27-31).

 

 

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 4% biljaka. Takođe, registrovana su i položena jaja žitne pijavice (Lema melanopus).

 

Na usevima ozimog ječma nije registrovano prisustvo bolesti.

 

Hemijske mere zaštite za sada se ne preporučuju, a RC Smederevo će nastaviti sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Pojava šljivine ose

Na području delovanja RC Smederevo, lokalitet Vodanj i Suvodol zasadi šljiva se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u fenofazi od početka do punog cvetanja (BBCH 60-65).

 

Na lepljivim pločama postavljenim u zasadima šljive registrovani su prvi ulovi crne i žute šljivine ose (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava).

 

Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite, a RC Smederevo nastavlja sa praćenjem ovih štetočina i signaliziraće pravo vreme za tretman.

1 - 10 Next

 ‭(Hidden)‬ Upravljanje prilozima