Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Prisustvo glodara u regionu Smedereva
Prisustvo glodara u regionu Smedereva

Na području rada RC Smederevo, vizuelnim pregledom mladih zasada voća (trešnja i višnja) kao i strništa utvrđeno je prisustvo aktivnih rupa od poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

 

Intenzitet napada u voćnacima je nizak, spada u kategoriju I (vrlo niska brojnost) dok je na strništima intenzitet napada nešto veći, kategorija II (niska brojnost).

 

Uslovi koji utiču na povećanje brojnosti glodara su pre svega toplo i suvo vreme i obilje hrane na parcelama. Štete koje prave mogu biti značajne. Na usevima ozime pšenice i ječma pr­vo se hra­ne se­me­nom, a ka­sni­je na­kon ni­ca­nja use­va na­sta­vlja­ju ak­tiv­nost ošte­ću­ju­ći nad­zem­ne i pod­zem­ne delove iz­ni­klih bi­lja­ka stvarajući “gola mesta-oaze”. Štete u mladim zasadima se mogu registrovati kao oštećenja stabala što može da dovede do slabljenja pa čak i do sušenja istih.

 

Prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu je 10-500 aktivnih rupa/ha.

 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan pregled parcela radi utvrđivanja prisustva i brojnosti ovih štetočina.

 

Poseban oprez upućujemo proizvođačima pšenice i ječma čija je setva na pragu, jer se migracija glodara očekuje upravo na ove useve.

 

RC Smederevo će nastaviti sa praćenjem aktivnosti pomenutih štetočina i u slučaju povećanja njihove brojnosti izvestiti o tome.

Comments

There are no comments yet for this post.