Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Odrasle jedinke cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi
Odrasle jedinke cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi

U zasadima vinove loze na Nišavskom okrugu gde se vrši praćenje cikada Scaphoideus titanus, na žutim lepljivim klopkama i dalje se registruju ulovi odraslih jedinki ove štetočine.

Ova cikada je vektor fitoplazme Flavescence doree, koja prouzrokuje oboljenje – zlatasto žutilo vinove loze.

Cikada  ima jednu generaciju godišnje. Ženka polaže jaja pod koru dvogodišnjih lastara iz kojih se u proleće pile larve. Larve presvlačenjem prelaze iz jednog uzrasta u drugi (ukupno 5).  Svi larveni uzrasti i odrasle jedinke hrane se na naličju lista vinove loze i pokretni su.  Samo larve (L3,L4,L5) i odrasle jedinke mogu preneti pomenutu fitoplazmu sa bolesnih na zdrave čokote hraneći se sokovima obolelih biljaka.

U vinogradima u kojima nisu adekvatno sprovedene hemijske mere suzbijanja larvi cikade došlo je do pojave simptoma zlatastog žutila vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree.

velika slika

Na zaraženim čokotima došlo je do promene boje lista, listovi su savijeni po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze (tamnoljubičasti do svetlocrveni, svetložuti do zlatnožuti). Prisutni su simptomi rehuljavosti grozdova.

Mere suzbijanja zlatastog žutila vinove loze su:

- korišćenje sertifikovanih loznih kalemova,

-uklanjanje zaraženih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova,

- krčenje napuštenih zasada vinove loze,

- suzbijanje cikade.

U slučaju pojave ovih simptoma obavezno je uklanjanje zaraženih čokota. Zapušteni vinogradi predstavljaju veliku opasnost za dalje širenje zlatastog žutila vinove loze, te  je njihovo krčenje obavezno.

Comments

There are no comments yet for this post.