Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Prisustvo simptoma prouzokovača šturosti klasa (Fusarium graminearum) u usevima pšenice
Prisustvo simptoma prouzokovača šturosti klasa (Fusarium graminearum) u usevima pšenice

Na području delovanja RC Negotin, usevi pšenice se nalaze u fazi razvića ploda: od faze rane mlečne zrelosti do faze srednje mlečne zrelosti (BBCH 73-75).

simptom šturosti klasa pšenice

simptom šturosti klasa

Vizuelnim pregledom različitog sortimenta pšenice, na više lokaliteta (Rit, Mali rit, Jasenica, Miloševo), registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa (Fusarium graminearum). Procenat zaraženih klasova je od 9% do 14%, dok je procenat zaražene površine klasa od 10% do 60%.

U fazi cvetanja pšenice uz prisustvo visoke vlažnosti vazduha dolazi do infekcije klasova navedenom gljivom.

Prvi simptomi na zaraženim biljkama uočavaju se na klasićima koji gube zelenu boju i postaju žućkasti i bledi. Zaraženi mogu biti pojedini klasići, delovi klasa ili ceo klas. Za razliku od zdravih klasova koji su zelene boje i povijeni od težine, klasovi zaraženi fuzariozom su uspravni, slamasto žute boje, na čijim plevicama se može videti narandžasta prevlaka.

Zaraženi klasovi imaju slabu nalivenost zrna, što za posledicu ima i smanjenje prinosa. Takođe, takva zrna mogu da sadrže mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

 

Comments

There are no comments yet for this post.