Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Virus mozaika jabuke
Virus mozaika jabuke

Vizuelnim pregledom zasada jabuke, sorta Zlatni Delišes, na pojedinačnim stablima uočeni su simptomi koji ukazuju na prisustvo virusa mozaika jabuke (Apple mosaic virus-ApMV).

 

 

Virus mozaika jabuke je jedan od najrasprostranjenijih virusa jabuke. Pored jabuke ovaj virus zaražava i druge biljne vrste kao što su: dunja, šljiva, višnja, breskva, lešnik, malina, divlji i pitomi kesten i dr.

Najizraženije štete od ovog virusa su kod osetljivih sorti jabuke kao što su: Zlatni Delišes, Jonatan, Greni smit.

 

Na listovima zaraženih biljaka se uočavaju jasno oivičene svetložute zone nepravilnog oblika. Te hlorotične površine žute boje se na listovima jabuke često javljaju u vidu traka ili pega duž lisnih nerava. Svetložuta boja zahvaćenog tkiva može menjati nijanse tokom sezone da bi kasnije usled izloženosti suncu takvo tkivo postalo nekrotično. Jako zaraženo lišće opada pre vremena. Izgled i intenzitet simptoma može da varira usled osetljivosti sortimenta i vrulentnosti soja virusa. Na osetljivim sortama simptomi se javljaju gotovo po čitavoj krošnji dok se na toletantnim sortama oni uočavaju ograničeno na pojedinim liskama.  Zaražene biljke mogu da obezbeđuju prinos. Na plodovima većine sorti nema promena, međutim prinos kod osetljivih može biti smanjen.

Mere suzbijanja ovog virusa se svode na proizvodnju i korišćenje zdravog sadnog materijala, dezinfekciju alata za rezidbu i uklanjanje zaraženih stabala iz zasada, naročito u rasadnicima i mlađim zasadima.

Comments

There are no comments yet for this post.