Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)
Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)

Na području delovanja RC Šabac, vizuelnim pregledom starog zasada jabuke sorte Ajdared, uočene su kolonije krvave vaši (Eriosoma lanigerum) koja pored jabuke napada i glog i krušku.

 

velika slika               tumorasta izraslina

Beskrilne ženke su ovalne, ispupčene, tamno ili svetlije crvenkasto smeđe boje prekrivene belim končastim vlaknima koja im daju izgled vune. Krilate ženke su crne sa tamnosmeđim trbuhom.

Prezimljavaju  mlađi larveni stupnjevi, koji su najotporniji na niske temperature, na korenu biljaka. U rano proleće, prilikom kretanja sokova, vaš prelazi na grane i grančice i počinje da se razvija. Razmnožava se isključivo partenogenetski rađajući žive larve. Tokom jedne godine može razviti 10 do 15 generacija. Deo podzemne kolonije ostaje na korenu gde se razmnožava i u toku vegetacije.

Krvava vaš oštećuje nadzemne delove voćke, pre svega mlade grane i grančice, a može se razviti i na korenovom vratu i korenu. Hrane se biljnim sokovima, a na mestima ubod sisaljke ubacuju fermente u biljno tkivo koji izazivaju ubrzano deljenje ćelija i stvaranje tumora. Tumori lako pucaju pri čemu se stvaraju otvorene rane. Usled jačeg napada krvave vaši dolazi do zaostajanja biljaka u porastu, smanjenja rodnosti i sušenja biljaka. Najveće štete prouzrokuje u mladim zasadima.

U smanjenju brojnosti krvave vaši značajnu ulogu imaju korisni organizmi parazitska osica (Aphelinus mali) i uholaža (Forficula auricula).

Hemijske mere zaštite sprovode se u fazi mirovanja vegetacije primenom mineralnih ulja. Tokom vegetacije primena insekticida se pozicionira nakon migracije vaši sa korena na grane i grančice u periodu piljenja larvi i pojave najmlađih larvenih uzrasta.

Comments

There are no comments yet for this post.