Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Praćenje dozrelosti pseudotecija (V.Inaequalis) IV nedelja
Praćenje dozrelosti pseudotecija (V.Inaequalis) IV nedelja

Na području RC Čačak zasadi jabuka se u zavisnosti od sorte i nadmorske visine, nalaze u  fenofazi  od kraj bubrenja pupoljaka do početka pucanja pupoljaka (BBCH 03-07).

velika slika

Pregledom prezimelog lišća, registrovano je prisustvo zrelih askospore gljive prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Od 100 pregledanih pseudotecija u 1 je utvrđeno prisustvo dozrelih askospora, a u 75 su askusi formirani i jasno se uočavaju formirane askospore koje još nisu dozrele. Dozrelost pseudotecija za ovu nedelju je 1%.

 

Padavine u proteklim danima dovele su do vlaženja prezimelog lišća i do ubrzanog sazrevanja askusa i askospora. U narednim danima, prognozira se promenljivo vreme sa čestom smenom padavinama i sunčanih intervala, što će pogodovati dozrevanju i oslobađanju askospora i mogućnosti ostvarenja infekcije od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.  

 

RC Čačak nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija ovog patogena.

 

Comments

There are no comments yet for this post.