Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Zdravstveno stanje suncokreta
Zdravstveno stanje suncokreta

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi suncokreta se nalaze u fazi sazrevanja ( BBCH 80).

Vizuelnim pregledom biljaka na listovima su registrovani  simptomi mrke pegavosti (Alternaria helianthi) i sive pegavosti (Septoria helianthi).

Na stablu u zoni oko spojnog mesta sa lisnom drškom  uočeni su simptomi crne pegavosti (Phoma macdonaldi) i sivo mrke pegavosti (Phomopsis helinathi). Tokom pregleda oučena su slomljena stabla biljaka kao posledica propadanja parenhima od prouzrokovača sivo mrke pegavosti.

Na stablu i glavi suncokreta uočeni su simptomi bele truleži (Scerotinia scleroriorum). U vlažnim godinama, kao što je ova, simptomi su posebno izraženi u vidu guste micelijske prevlake na mestima zaraze.

Tokom pregleda nisu registrovani simptomi plamenjače (Plasmopara halstedii). Takođe prilikom pregleda na pojedinim biljkama registrovani su simptomi sive truleži (Botrytis cinerea) na glavi suncokreta.

Na pojavu bolesti u ovoj godini uticale su velike količine padavina praćenje povoljnim temperaturama u osetljivoj fazi biljaka, od butonizacije i tokom cvetanja. S obzirom na inokulum koji ostavljaju za sobom pomenute bolesti i višegodišnju vitalnost plodonosnih tela, neophodno je ispoštovati plodored kao važnu meru za naredne godine.

    

sivo mrka pegavost   crna pegavost     

Comments

There are no comments yet for this post.