Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Monitoring cikade Scaphiodeus titanus u Vršačkom vinogorju
Monitoring cikade Scaphiodeus titanus u Vršačkom vinogorju
Na osnovu monitoringa zasada vinove loze na prisustvo cikade Scaphoideus titanus u regionu koji pokriva RC Vršac na lokalitetima Gudurica, Malo Središte i Vršac, larve cikade su registrovane samo u zasadima na lokalitetu Vršac koji su  napušteni tj. u zasadima koji se već godinama ne obrađuju.
I prethodnih godina smo ovog insekta u našem regionu pronalazili samo u zapuštenim zasadima.
 
Lrva cikade na naličju listu vinove loze
 
Cikada Scaphoideus titanus prenosi fitoplazmu Flavescence doree (FD) koja prouzrokuje oboljenje zlatasto žutilo vinove loze.
Trenutno se mogu pronaći larve početnih larvenih stupnjeva a suzbijanje cikade se sprovodi kada se pojave larve trećeg stupnja razvoja koje postaju infektivne.
RC Vršac daje u adekvatnom trenutku preporuku za njihovo suzbijanje iako je brojnost u regionu u proizvodnim zasadima niska. Međutim, primena insekticida je neophodna kako bi se sprečilo umnožavanje populacije cikada posebno ako se ima u vidu činjenica da u regionu postoje značajne površine vinograda koji su napušteni. 

Comments

There are no comments yet for this post.