Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Crna trulež grožđa
Crna trulež grožđa
Regionalni centar: Vršac
Fenofaza razvoja vinove loze: cvast jasno vidljiva (BBCH 53).
 
Na lokalitetu Gudurica, zadnjih nekoliko godina se reistruje prisustvo simptoma crne truleži grožđa(Guignardia bidwellii).
Simptomi ovog patogena se mogu javiti na svim mladim delovima vinove loze. Na lišću se u proleće i početkom leta javljaju male okrugle pege. Pege su krem boje, oivičene tamnomrkom zonom i mogu varirati u zavisnosti od sorte i taninskih materija. Simptomi na bobicama su u vidu sitnih tačkastih pega koje su ograničene crvenkasto mrkim prstenom. Inficirane bobice se za nekoliko dana suše, smežuravaju i postaju tvrde, tamnoplave mumije. Bolest može zahvatiti čitav grozd.
 
 
 
Gljiva, prouzrokovač crne truleži grožđa prezimi u mumificiranim bobicama na čokotu ili na površini zemljišta.

Laboratorijskim pregledom mumificiranih bobica uočeni su piknidi sa piknosporama.

 

 
 
 
Pored primene fungicida,veoma važna mera za  suzbijanje ovog patogena vinove loze je uklanjanje mumificiranih grozdova pri berbi i njihovo zaoravanje pri obradi zemljišta. Do pojave ovog obolenja u navedenom regionu je došlo zbog postojanja vinograda koji su napušteni. Pri sprovođenju hemijskih mera zaštite, proizvođačima se u regionu Gudurice  preporučuje da koriste i kontaktne fungicide sa preventivnim načinom delovanja npr.na bazi aktivne kaptan, folpet ili mankogal.

Comments

There are no comments yet for this post.