Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimog ječma i pšenice
Zdravstveno stanje ozimog ječma i pšenice
Usevi ozime pšenice se u regionu koji pokriva RC Vršac nalaze u fenofazama od  bokorenja,tri stabla vidljivo (BBCH 23) do početka rasta stabljike (BBCH 30).
Tokom vizuelnog pregleda useva registruje se povećanje broja biljaka sa simptomima sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici). Osim ovog patogena konstatovano je i prisustvo rđe (Puccinia spp.).
 
U usevima pšenice vizuelnim pregledima je registrovano prisustvo sledećih procenata biljaka sa simptomima:
  • sive pegavosti lista pšenice na 5% do 20%, biljaka 
  • rđe na 0% do 5% biljaka.
Simptom sive pegavosti lista pšenice
 
U usevima ozimih ječmova koji se nalaze u fenofazama od bokorenja (BBCH 24) do početka rasta stabljike (BBCH 30) registruje se povećanje broja biljaka sa simptomima mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) u odnosu na prošli pregled. Takođe su prisutni i simptomi pepelnice žita (Erysiphe graminis) i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis). Procenat biljaka sa simptomima je sledeći:
  • pepelnica žita na 0% do 10% biljaka,
  • mrežasta pegavost lista ječma na 20% do 25% biljaka,
  • sočivasta pegavost lista ječma na 0% do 5% biljaka.
Peplnica žita na ječmu
 
 
Sočivasta pegavost lista ječma
 
Najavljeno povećanje temperatura u narednom periodu uticaće na brži razvoj ječmova i njihov skori ulazak u osetljiu fazu prvog kolenca. Trenutni nivo zaraze biljnim bolestima je takav da se sa ulaskom ječmova u osetljivu fazu razvoja, fazu prvog kolenca, očekuje i postizanje epidemijskih pragova štetnosti.
 
RC Vršac nastavlja sa praćenjem proizvodnje ozimog ječma i na vreme će signalizirati vreme za primenu hemijskih mera zaštite. 

Comments

There are no comments yet for this post.