Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Bolesti i štetočine u usevima soje
Bolesti i štetočine u usevima soje
Na području regionalnog centra Vršac, usevi soje se nalaze u fazi razvoja mahuna: od 10% do 30% mahuna dostiglo krajnju veličinu.
U usevima soje se  registruju simptomi plamenjače soje (Peronospora manshurica). Simptomi su prisutni na listovima i to u usevima sa osetljivim sortimentom. Razvoju ovog patogena odgovaraju vlažni uslovi (učestale padavine) i temperature 20-22°C.Trenutni temperaturni uslovi ne odgovaraju daljem širenju plamenjače tako da se za njeno suzbijanje ne preporučuje primena fungicida, a i njihova primena nije uobičajena u našim proizvodnim uslovima. Prouzrokovač plamenjače se ne smatra patogenom od velikog ekonomskog značaja u proizvodnji merkantilne soje. U mere kontrole ovog oboljenja spadaju setva zdravog semena, zaoravanje biljnih ostataka nakon žetve i plodored 1-2 godine sa usevom koji ova gljiva ne napada.
 
Simptom plamenjače soje na listu
 
U usevima soje se registruje prisustvo imaga i larvi dve vrste stenica:
  • Nezara viridula - zelena ili povrtna stenica
  • Halyomoprha halys - braon mramorasta stenica

Ove štetne vrste se hrane sisanjem sokova iz zrna soje. Na mestu uboda stvaraju se nekrotirane površine koje i na taj način se smanjuje kvalitet zrna. U našim proizvodnim uslovima do sada nije postojala potreba za primenom insekticida u cilju njihovog suzbijanja, ali imajući u vidu da su ove vrste u progresiji, preporuka je redovan obilazak useva i praćenje brojnosti stenica.

Imago Nezara viridula

 
Osim jedinki stenica, uočena su i sveže  položena jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na 16% biljaka. Larve ove sovice se ubušuju u mahune i hrane semenom soje. Za sada se primena insekticida ne preporučuje. 
Preporuka je da se usevi redovno obilaze i prati prisustvo simptoma bolesti i štetočina. 

Comments

There are no comments yet for this post.