Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava kukuruzne zlatice-Diabrotica virgifera
Pojava kukuruzne zlatice-Diabrotica virgifera

RC Subotica-punkt Žednik-kukuruz

Vizuelnim pregledom ogleda hibrida kukuruza na oglednoj parceli PSS Subotica je uočeno prenamnožavanje imaga kukuruzne zlatice ( Diabrotica virgifera ) na delovima površine gde je ova kultura sejana u monokulturi. Na tim mestima indeks napada iznosi  67,5 .

Štete od larava su uočene ali nisu velike, indeks napada je 2. Kukuruz je u fenofazi izbacivanja metlica  - po BBCH skali 51, neki raniji hibridi su već formirali i svilu.

                Svake godine beležimo ulove imaga na ovom lokalitetu ali štete nisu zabeležene. Suvo i toplo vreme je doprinelo da se imaga pojave ranije i u nedostatku svile ( ima je samo na ponekim hibridima) u potrazi za hranom i vlagom oštećuje i druge biljne organe kukuruza, pogotovo list.

Suzbijanje:

·         Plodored je najvažniji i najefikasniji način suzbijanja ove štetočine, ipak ako dođe do ponovne setve treba računati sa gore opisanom situacijom.

·         Praćenje pojave feromoskim klopkama  sa žutom lepljivom pločom. Ako se ulovi 6-10 imaga dnevno, to je znak da sledeće godine nije preporučljivo sejati kukuruz na istu površinu.

·         Tretiranje zemljišta insekticidima pre setve,  ako se planira ponovna setva kukuruza na parcele na kojima računamo sa ekonomskim štetama.

·         Tretiranje imaga pre polaganja jaja, ako postoji opravdanost tog postupka ( u ovom slučaju je ugrožen uspešno izvođenje ogleda) sa insekticidima na bazi hlorpirifosa.

Comments

There are no comments yet for this post.