Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Rutava buba
Rutava buba

Porastom temperatura došlo je do pojave odraslih jedinki rutave bube(Epicometis hirta), za sada još uvek samo na korovskoj flori.

Rutava buba je štetočina koja ima jednu generaciju u toku godine, period leta je veoma razvučen, najpre se javlja na korovskoj flori a zatim prelazi na cvetove voćnih vrsta, praveći štete čak i u fazi belih balona kada se uvlači u još neotvoren cvet i hrani se delovima cveta. Nakon precvetavanja voća seli se na cvetove uljane repice ili ponovo korovsku floru,  gde uglavnom i završava ciklus ishrane. Nakon perioda dopunske ishrane i parenja, polaže jaja u površinski sloj zemljišta na mestu ishrane, tako da je jedna od mera borbe i obrada zemljišta pri kojoj se ispilele larve izbacuju na površinu i podložne su delovanju niskih temperatura u zimskim mesecima.

Početak cvetanja voća je vreme za postavljanje klopki na bazi mirisnog atraktanta u cilju izlovljavanja imaga rutave bube. Klopke su plastične posude (bele, plave) u koju se stavlja voda i neka aroma (anis, negro bombone, cimet).

Hemijske mere zaštite primenom insekticida su strogo zabranjene zbog zaštite pčela i drugih oprašivača.

 

Comments

There are no comments yet for this post.