Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Prisustvo tripsa u korovskoj flori u voćnjaku
Prisustvo tripsa u korovskoj flori u voćnjaku

Na terenu RC Sremska Mitrovica, zasadi breskve i nektarine se u zavisnosti od sorte i lokaliteta nalaze u različitim fenofazama razvoja, od zeleni uski listići su vidljivi - braonkaste ljuspice su opale, pupoljci su zatvoreni sa svetlo zelenim ljuspicama ( BBCH 09) do fenofaze prvi listovi se odvajaju - zelene ljuspice su lagano otvorene, pojavljuje se lišće (BBCH10).

Pregledom korovske flore u voćnjaku uočeno je prisustvo tripsa (Tysanoptera) i zelene breskvine vaši (Myzus persicae).

Ulaskom bresaka i nektarina u fazu cvetanja očekuje se naseljavanje tripsa na cvetove. S obzirom da je u fazama cvetanja primena insekticida zabranjena, suzbijanje ovih štetočina je otežano. Njihovo suzbijanje preporučuje se u fazama formiranja plodnika nakon faze cvetanja, kada dolazi i do piljenja larvi tripsa i kada polinatori više nisu prisutni u voćnjaku.

RC Mitrovica nastavlja sa praćenjem štetočina u zasadima breskve i nektarine i blagovremeno će obavestiti proizvođače o sprovođenju mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.