Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Žitni pivac
Žitni pivac

Na terenu RC Sremska Mitrovica, pšenica se nalazi u fenofazi nalivanje vode, prvo seme je dostiglo polovinu krajnje veličine do rana mlečna zrelost (BBCH 72-73).

 

Obilaskom parcela sa usevom ozimih pšenica, ječmova i tritikala, na pojedinim lokalitetima uočena je pojava žitnog pivca (Anisoplia sp.), štetočina je uglavnom prisutna na obodima parcela, mada je prisustvo štetočine uočeno i ka središnjem delu parcele, naročito na jače napadnutim usevima.

 

velika slika

Odrasle jedinke žinih pivaca (prikazani na fotografiji) se hrane zrnima u fazama mlečne i voštane zrelosti na klasu. Da bi samo jedan pivac zadovoljio dopunsku ishranu potrebno je da se ishrani sa 9-10 klasova žita.

Proizvođačima se preporučuje obilazak parcela. Ukoliko je na parceli (obodu parcele) dostignut prag štetnosti od 3-5 imaga na metar kvadratni, preporučuje se insekticidni tretman.

U usevima pšenice nema registrovanih insekticida za suzbijanje žitnog pivca. Međutim, mogu se koristiti insekticidi registrovani za suzbijanje drugih štetočina ali se obavezno mora uzeti u obzir karenca insekticida koje je kod mnogih registrovanih preparata duga (35 ili 42 dana).

Mogu se koristiti insekticidi sa kraćom karencom poput:

Durbin EW (cipermetrin) 0,3-0,6 l/ha  - karenca 14 dana ili

Fury 10 EC (zeta-cipermetrin) 0,1 l/ha - karenca 14 dana.

Comments

There are no comments yet for this post.