Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Postavljanje klopki za rutavu bubu i trispi u breskvama
Postavljanje klopki za rutavu bubu i trispi u breskvama

POČETAK AKTIVNOSTI RUTAVE BUBE - VREME JE ZA POSTAVLJANJE KLOPKI ZA MASOVNO IZLOVLJAVANJE

 

Na teritoriji RC Pančevo, registrovan je početak aktivnosti rutave bube (Tropinota hirta) na korovskoj flori. 

 

Rutava buba je  polifagna štetočina, hrani se cvetnim delovima svih voćnih vrsta, kao i drugim biljkama koji cvetaju i može da nanese ogromnu štetu u zasadima voća, pogotovo u mladim zasadima.

Imago veoma dobro leti, brzo se seli na nove površine i zato je suzbijanje veoma teško. Rutava buba je najaktivnija kada su temperature najviše, u periodu od 10 - 16 sati. 

Kako se pojavljuje u fenofazi cvetanja, u periodu  kad i pčele lete, hemijske mere suzbijanja su strogo zabranjene.

Visoke temperature u narednim danima usloviće povećanu aktivnost rutave bube, pa se proizvođačima preporučuju preventivne mere u cilju zaštite od ove štetočine:

U voćnjacima ne treba suzbijati korove koji cvetaju u prvom redu maslačak.        

Postavljanje plastičnih posuda (bele, plave, žute boje) sa vodom u koju se dodaje atraktant npr. negro bombone, cimet, pivo uz dodatak par kapi deterdženta za sudove. Klopke treba postavljati po celom vocnjaku ali ih u krajnjim redovima treba  postaviti gušće.

Upotreba feromonskih klopki,koje se koriste u sistemu PIS-a, a služe da nam signaliziraju  o ulovu prvih jedinki, ali služe i za masovno izlovljavanje ukoliko se u velikoj brojnosti postave u zasadu.

 

TRIPSI U BRESKVAMA

Takođe, vizuelnim pregledom i metodom otresanja  cvetova na korovskoj flori u zasadima bresaka, registrovano je prisustvo imaga i larvi tripsa (Thysanoptera) .

 

U toku je početak naseljavanje imaga tripsa na otvorene cvetove breskve.

Odrasle jedinke tripsa naseljavaju cvetove u kojima se hrane i polažu jaja. Ekonomske  štete nastaju prilikom ishrane larvi na tek zametnutim plodovima, što za posledicu ima pojavu nekroze i deformisanje plodova, iz kojih često curi smola. Primena insekticida u vreme cvetanja nije dozvoljena zbog mogućeg trovanja polinatora tako da je suzbijanje ove štetocine vrlo teško. Hemijske mere zaštite su moguće tek kad počne da se  formira plodnik i kada polinatori više nisu prisutni u voćnjaku.

RC Pančevo nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u zasadima bresaka i nektarina i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.