Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, IV nedelja praćenja
Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, IV nedelja praćenja

Na teritoriji RC Pančevo, lokalitet Pančevo i Banatski Brestovac,  vizuelnim pregledom zasada je utvrđeno da se jabuke, sorta Zlatni Delišes,  nalaze u fazi početak bubrenja lisnih pupoljaka (BBCH 01), dok je sorta Ajdared u fazi od početak pucanja pupoljaka  do faze zeleni listići oko 5 mm iznad ljušture pupoljka (BBCH 01- 09).

Laboratorijskim pregledom pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis), sa opalog lišća jabuke, registrovano je prisustvo zrelih askospora u askusima.

Kod sorte Ajdared, od 50 pregledanih pseudotecija, u 39 pseudotecije nema formiranih askospora, a u 9 je do 25% a u dve je od 25-50% formiranih askospora, te je procenat dozrelosti 6,5%.

Kod sorte Zlatni Delišes od 50 pregledanih pseudotecija, u 38 nema formiranih askospora,  u 10 je do 25%, a u dve  je od 25-50% formiranih askospora, te je dozrelost pseudotecija za ovu nedelju 7%.

 

 RC Pančevo nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija navedenog patogena.

Comments

There are no comments yet for this post.