Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis)
Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis)

Na području delovanja RC Niš, vizuelnim pregledom useva merkantilnog kukuruza, uočena su sveže položena jajna legla i jaja pred piljenje druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u niskom intenzitetu.

velika slika

Na svetlosnim lovnim lampama se beleže ulovi imaga ove štetočine.

Ova štetočina najveće štete nanosi na kukuruzu i paprici.  U našim uslovima, razvija tri generacije godišnje.  Odrasli insekti lete noću i polažu jaja u grupama. Larve pričinjavaju štete na metlici, dršci klipa, listovima, klipu i stablu. Napadnute biljke su podložnije lomljenju. Pored direktnih šteta insekti svojom ishranom otvaraju put za infekcije različitim vrstama patogena, a najzastuplenije su gljive iz roda Fusarium, Penicillium, Cladosporium i Aspergillus. Ove gljive u specifičnim uslovima mogu da sintetišu mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

Suzbiljanje se vrši kombinacijom agrotehničkih, mehaničkih i hemijskih mera.  Posle berbe preporučuje se uništavanje kukuruzovine dubokim zimskim oranjem. U toku vegetacije brojnost se utvrđuje vizuelnim pregledima useva i praćenjem leta imaga na svetlosnim lampama.

Prag štetnosti za kukuruz šećerac i semenski kukuruz  je 5% biljaka sa položenim jajnim leglima. U usevima merkantilnog kukruza prag štetnosti iznosi 10%.

Na području koje pokriva RC Niš uglavnom se gaji merkantilni kukuruz, dok je proizvodnja kukuruza šećerca  veoma malo zastupljena, a proizvodnja semenskog kukuruza nije zastupljena.

Registrovani insekticidi za suzbijanje ove štetočine su:

Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) 0,1-0,15 l/ha

Ampligo 150 ZC (a.m. hlorantraniliprol+lambda+cihaotrin) 0,2-0,25 l/ha

Avaunt 15 SC (a.m. indoksakarb) 0,17-0,25 l/ha i drugi.

Pregledom useva registrovano  je prisustvo jaja zlatooke, korisne vrste insekta iz fam. Chrysopidae.

velika slika

Ukoliko se ustanovi  prisustvo jaja ove korisne vrste, preporuka je primena selektivnih insekticida koji nemaju štetno delovanje na korisne organizme poput insekticida na bazi a.m. hlorantraniliprola (Coragen 20 SC).

Comments

There are no comments yet for this post.