Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Cikada Scaphoideus titanus u zasadima vinove loze
Cikada Scaphoideus titanus u zasadima vinove loze
Na području delovanja RC Kikinda zasadi vinove loze u zavisnosti od sortimenta nalaze se u fazi puno cvetanje do faze formiranja ploda (BBCH 65-71).
 
Picture
 
Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na lokalitetu Kikinda i Iđoš na naličju listova registrovano je prisustvo larvi II larvenog stupnja cikade Scaphoideus titanus.
 
Picture
 
Schapoideus titanus je izraziti monofag i svoje razviće završava isključivo na vinovoj lozi. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu jajeta ispod kore dvogodišnjih lastara. Piljenja larvi započinje tokom maja meseca, pri čemu larve prolaze kroz pet larvenih stupnjeva. Odrasle jedinke se registruju tokom juna i zadržavaju se u vinogradu sve do septembra.
Ova cikada se hrani sisanjem floemskih sokova, pri čemu uzrokuje ekonomski značajnije indirektne štete, jer predstavlja vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze.

Da bi ova cikada postala infektivna najpre se mora hraniti na zaraženim čokotima vinove loze u trajanju od nekoliko sati, a zatim mora proći kroz inkubacioni period, koji za Scaphoideus titanus iznosi 21 dan. Fitoplazma FD ne prenosi se na potomstvo cikade.

S obzirom da se na području delovanja RC Kikinda registruju samo početni larveni stupnjevi ove cikade, a da su tek treći larveni stupnjevi vektori fitoplazme, za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite.

RC Kikinda nastavlja praćenje cikade Scaphoideus titanus i signaliziraće pravo vreme za tretman.

 

Comments

There are no comments yet for this post.