Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Žuta patuljavost ječma (Barley yellow dwarf-BYD)
Žuta patuljavost ječma (Barley yellow dwarf-BYD)

Žuta patuljavost ječma predstavlja virusno oboljenje koje se javlja na žitaricama i drugim biljkama iz porodice trava. Najvažniji priridni domaćini su joj ječam, ovas i pšenica. Virus parazitira na preko  100 vrsta iz porodice  trava (Poaceae).

Simptomi koji se javljaju na zaraženim biljkama su zaostalost u porastu (patuljavost) i žutilo na listu. Jačina simptoma kojii se pojavljuju zavisi od od fenofaze kada je biljka zaražena. Zaraženi listovi su puniji i stoje uspravno. Pšenica je najosetljivija prema virusu u fenofazi klijanja. Zaražene biljke dostižu trećinu svoje veličine, obično ne klasaju, a prinosi su neznatni. Na zaraženim listovima jačma u početku se javljaju pege žuto zelene boje koja kasnije prelazi u crvenkastu i tamnocrvenu boju. Ukoliko do infekcije dodje kasnije, crvena boja je lokalizovana na ivici liske. Slične simptome mogu izazvati i abiotski faktori kao što su niska temperatura, višak ili manjak vode u zemljištu, nedostatak đubriva i oštećenje od herbicida.

Zaraza se ostvaruje najčešće u toku jeseni kada je usev u stadijimu razvoja jednog ili više malih listova.  Na pojavu bolesti povoljno deluju povišene temperature u toku zime što je ove godine bio slučaj. Bolest se prenosi isključivo lisnim vašima. Vaši se tokom jeseni hrane zaraženim biljkama i prelazeći sa ishranom na zdrave biljke, prenose zarazu.  

uzorak ječma na kojem je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa BYD

Ukoliko se u toku jeseni ostvari infekcija, bolest je  nemoguće suzbijati. Zato je neophodno pratiti naseljavanje vektora biljnih vašiju na parcele sa izniklom pšenicom u toku jeseni.   

izgled parcele pod ječmom zaražene virusom BYD

 

vaši-vektori virusa žute patuljavosti ječma

Comments

There are no comments yet for this post.