Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Prisustvo stenica iz familije Pentatomidae
Prisustvo stenica iz familije Pentatomidae

Na području rada RC Jagodina, vizuelnim pregledima poljoprivrednih kultura, registrovano je značajno prisustvo različitih vrsta stenica (Pentatomide) u usevima  kukuruza, soje, paprike, paradajza, u zasadima šljive, breskve, kajsije, jabuke, kruške  kao i  u baštama i okućnicama. 

 

Za sada su najveće brojnosti stenica registrovane na okućnicama i baštama i usevima i zasadima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji. Međutim, u narednim sezonama, usled povećanja njihove brojnosti, postoji visok rizik od nastanka šteta i u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Najznačajnije vrste stenica koje su u ovoj sezoni pričinile i najveće štete su:  zelena ili povrtna stenica (Nezara viridula) i braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys). Takođe, u zasadima krušaka i na korovskoj flori registrovano je i prisustvo prugaste stenice (Graphosoma lineatum) u većim brojnostima.

Jajno leglo braon mramoraste stenice na kajsiji i odrasla jedinka na šljivi
 
 
Odrasla jedinka prugaste stenice (Graphosoma lineatum) na mladaru kruške
 
 
Jajno leglo braon mramoraste stenice i zelene stenice na kukuruzu
 
 
Odrasle jedinke zelene stenice na kukuruzu
 
 

Najveće štete registrovane su u usevima paparike i paradajza. Svojim usnim aparatom za bodenje i sisanje odrasle jedinke i larve stenica buše pokožicu ploda i na mestu ishrane dolazi do promene boje. Na mestu uboda, sa unutrašnje strane ploda stvaraju se zadebljanja. Napadnuti plodovi imaju gorak ukus i smanjuje se njihova upotrebna vrednost.

Odrasla jedinka braon mramoraste stenice na paprici i zelene stenice na paradajzu

 

 
Ispiljeno jajno leglo stenice na listu kupusa
 
 

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ovih štetočina. Dobru efikasnost su pokazali insekticidi iz grupe piretroida, ali oni suzbijaju i korisne insekte, a može doći i do pojave rezistentosti. Zatim, postoji i ograničenje primene insekticida u vreme zrenja plodova i berbe kad se ove štetočine i pojavljiju u većoj brojnosti, zbog nemogućnosti da se ispoštuje karenca primenjenih preparata.

Da bi se smanjila brojnost stenica, hemijsko tretiranje je moguće po ivicama parcela ili na mestima gde se one najviše grupišu. Od aktivnih materija mogu se koristiti preparati na bazi cipermetrina ili deltametrina.

Na manjim površinama, okućnicama i baštama, moguće je mehaničko sakupljanje jajnih legala i odraslih jedinki i larvi stenica. Takođe i postavljanjem lovnih klopki,  plastičnih čaša sa vodom ili postavljanjem lepljivih mamaka, može se uticati na smanjenje njihove brojnosti, a samim tim i šteta.

Comments

There are no comments yet for this post.