Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis)
Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis)

Na području delovanja RC Jagodina, vizuelnim pregledima useva merkantilnog kukuruza, na više lokacija, uočeno je prisustvo sveže položenih jajanih legala druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u niskom intenzitetu napada.

 
 

U našim uslovima proizvodnje ova štetočina razvija 3 generacije godišnje. Odrasli insekti lete noću i jaja polažu u grupama. Na kukuruzu larve se ubušuju i hrane se unutar stabla i na klipovima. Napadnute biljke su podložne lomljenju, a na mestima ishrane dolazi do infekcije raznim vrstama gljiva koje u posebnim uslovima imaju sposobnost sinteze mikotoksina opasnih po zravlje ljudi i životinja.

 
 

U cilju suzbijanja ove štetočine treba preduzeti agrotehničke, mehaničke i hemijske mere. Posle berbe ostatke kukuruzovine treba zaorati duboko zimskim oranjem. U toku vegetacije brojnost se utvrđuje vizuelnim pregledima useva i praćenjem leptira na svetlosnim lampama i feromonskim klopkama. Preporuka za hemijsko suzbijanje kukuruznog plamenca daje se po postizanju praga štetnosti od 5% biljaka sa položenim jajnim leglima kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca, odnosno 10% biljaka sa položenim jajnim leglima kod merkantilnog kukuruza, na početku piljenja larvi.

Na području delovanja RC Jagodina uglavnom je zastupljena proizvodnja merkantilnog kukuruza i nema proizvodnje semenskog kukuruza, dok su parcele sa kukuruzom šećercem sporadične.

 

Registrovani insekticidi za suzbijanje ove štetočine su:

Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) 0,1-0,15 l/ha

Ampligo 150 ZC (a.m. hlorantraniliprol+lambda+cihaotrin) 0,2-0,25 l/ha

Avaunt 15 SC (a.m. indoksakarb) 0,17-0,25 l/ha i drugi.

Comments

There are no comments yet for this post.