Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Pojava truleži plodova šljive
Pojava truleži plodova šljive
Na području delovanja RC Jagodina, šljive se zavisno od sortimenta nalaze u različitim fazama zrenja ploda:od početak obojavanja ploda do plod zreo za branje (BBCH 81-87).
 
 
Vizuelnim pregledom zasada šljive na pojedinim lokacijama, registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.).
U proteklom periodu, uslovi su bili veoma povoljni za razvoj gljiva koje prouzrokuju trulež. Period razvoja plodova je pratilo vlažno vreme sa čestim padavinama. U zasadima gde nisu sprovedene hemijske mere zaštite protiv prouzrokovača truleži, intenzivnije je prisustvo simptoma na plodovima.
Najpre se javljaju simptomi u vidu mrkih pega, zatim dolazi do sporulacije gljive, plodovi omekšavaju. Kasnije tako zaraženi plodovi mumificiraju i suše se i najčešće kao takvi ostaju na granama ili opadaju na zemlju.
Trulež plodova može i  posle branja da se širi, plodovi trule i propadaju.
Ova gljiva prezimljava u mumificiranim plodovima, u oštećenoj kori na granama.
 
 
 
 U cilju suzbijanja ovog patogena treba sprovoditi hemijske i agrotehničke mere.
Hemijska zaštita podrazumeva primenu fungicida u fazi cvetanja i fazi sazrevanja ploda, ukoliko postoji infektivni potencijal i ako su vremenske prilike pogodne za razvoj patogena.
Prilikom primene fungicida voditi računa o karenci  preparata.
Arotehničke mere bi bile pravilno  postavljanje redova radi provetravanja, adekvatno rastojanje između stabala, uklanjanje trulih/mumificiranih plodova sa stabala i sa zemlje.

Comments

There are no comments yet for this post.